Вода питна. Законом України віднесена до харчових продуктів:
опубліковано 11 серпня 2025 року о 14:14

«Вода питна — харчовий продукт, придатний для споживання людиною»

Показники якості питної води поділяються на три загальні підрозділи:

хімічні

мікробіологічні

фізичні.

Хімічні властивості охоплюють: концентрації шкідливих речовин в цілому і важких металів зокрема, сліди органічних сполук, загальну мінералізацію води. Хімічні показники стосуються ризику шкоди здоров'ю людини через накопичення в організмі важких металів та інших сполук, чинить негативний вплив на життя та здоров'я людини.

Мікробіологічні показники епідемічної безпеки стосуються коліформних бактерій, кишкової палички, а також певних видів патогенних бактерій (таких, як холерний вібріон), вірусів і найпростіших паразитів, перевищення яких може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини.

Фізичні властивості води визначаються органолептичними показниками, такими, як смак та присмак, забарвленість, запах і каламутність питної води, що сприймаються органами чуття. Відповідно до стандартів якості питної води України, кожен органолептичний показник не має перевищувати встановлену граничну межу у балах, градусах чи нефелометричних одиницях каламутності.

Як знезаразити воду та профілактика захворювань, що передаються через воду

 Нагадуємо, що споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним. Бактерії, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді. Тому воду з таких джерел необхідно очистити.

Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом.

1. Вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді.

2. Наберіть половину або ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусіть. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.

3. Перевірте запах води. Якщо є підозрілий запах, то воду заборонено використовувати.

Якщо вода пройшла тест на колір та запах, то її можна знезаразити.

Кип’ятіння. Це найбільш надійний спосіб. Кип’ятіть воду не менш 10 хвилин, після чого дайте їй відстоятися 30 хвилин та охолонути природним шляхом.

Якщо немає можливості термічно знезаразити воду, можна це зробити хімічними речовинами.

Таблетки з активним хлором. Є спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Перед використанням вивчіть інструкцію: на який об’єм води вони розраховані та скільки часу потрібно для знезараження. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності.

Йод. Можна використати спиртовий розчин йоду. Використовуйте цей метод у крайніх випадках! На літр води достатньо 3-4 крапель йоду. Перед споживанням води почекайте годину. Така вода буде мати характерний смак, але так ви уникнете зневоднення. Якщо є можливість, після знезараження йодом воду слід профільтрувати через побутовий фільтр.

Активоване вугілля. Цей метод дозволяє прибрати неприємний запах води та незначні домішки і шкідливі речовини. На літр води потрібно подрібнити 5 таблеток. Подрібнені таблетки потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, аби пил не потрапив у чисту воду. Потрібно почекати щонайменше 8 годин, аби вода знезаразилась.

Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:

Пийте тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду.

Часто мийте руки безпечною водою з милом.

Для приготування їжі користуйтесь кип’яченою або бутильованою водою.

Ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу.

Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.

Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань — негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux