Практично кожна людина, хоч раз у своєму житті, відчувала на собі прояви харчового отруєння. Особливо часто таке негативне явище виникає у дітей. Тому важливо знати, що робити та як уникнути отруєння в майбутньому.
Харчове отруєння (харчова токсикоінфекція) виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.
Проблема ускладнюється ще тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, продукують токсини. Ці речовини накопичуються в харчах та викликають симптоми отруєння, навіть коли їжа досить термічно оброблена й живих мікробних тіл у ній вже немає.
Які продукти становлять ризик харчового отруєння?
Таких продуктів дуже багато. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках. Особливо небезпечним є отруєння рибними продуктами, сире або недоварене м’ясо або птиця, непастеризовані молочні продукти, сирі молюски, риба, морепродукти, немиті фрукти та овочі.
Отруїтися токсинами із зараженої їжі може як одна людина, так і декілька.
Симптоми харчового отруєння
З’явитися вони можуть як за кілька годин, так і через 2-5 днів після вживання неякісної їжі або напою. Тривалість безсимптомного періоду визначається масивністю надходження токсинів в організм. Чим більше зараженої їжі з’їдено / випито, тим коротшим буде благополучний період.
Коли потрібно з отруєнням звертатися до лікаря?
Більшість хворих (або постраждалих) на харчове отруєння, до лікарів не звертаються, тому що описані вище ознаки протікають легко, ігноруються ї самі проходять протягом 1-3 днів.
Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна.
Звернутися за невідкладною допомогою необхідно, якщо є усі ознаки отруєння: багаторазовий рідкий стілець, пронос, підвищення температури тіла, темно-бордовий чи чорний стілець, або в калі значна домішка крові, блювота кров’ю, розлади дихання, сильний біль у животі або спазми в животі, двоїння в очах, паморочення голови, порушена координація, управління м’язами, сильне зневоднення, проблеми з ковтанням, відчуття сильного серцебиття або перебоїв у роботі серця.
Профілактика харчових отруєнь у побуті
Найнадійніший спосіб захисту — це гігієна й уважність у харчових звичках.
Мийте руки перед приготуванням і споживанням їжі, після контакту з сирими продуктами та після туалету. Цю звичку важливо прищеплювати і дітям.
Овочі та фрукти слід обов’язково мити, навіть якщо вони виглядають чистими. Для сирого м’яса, риби, овочів і готових страв варто використовувати окремі дошки. Поверхні після приготування очищайте гарячою водою з мийним засобом.
Сире м’ясо зберігайте в герметичних контейнерах на нижній полиці холодильника. Залишки страв охолоджуйте протягом перших 90 хвилин і бажано також не зберігати їжу в холодильнику більше 48 годин.
Не споживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать, не давайте їх дітям. І пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться.
Обов'язково:
- ретельно мийте фрукти й овочі;
- ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
- не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;
- якщо ножі використовувалися для оброблення сирої курки або м'яса, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;
- готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;
- викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;
- якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холод;
- не їжте сумнівних грибів;
- не їжте м’які сири в разі слабкого імунітету;
- обдавайте всі фрукти й овочі окропом.
Бережіть себе і своїх дітей, особливо – у жарку пору року!