Як уникнути отруєння в сезон грибів?
опубліковано 05 жовтня 2021 року о 20:26




Розпочинається сезон збирання лісових грибів, отруєння якими є одним із найважчих серед харчових отруєнь. Більшість випадків інтоксикації відбувається через те, що визначити, їстівний гриб чи ні, вкрай важко. В Україні їстівних видів до 500, а неїстівних та отруйних близько 2000, і часом їх дуже легко сплутати.

Єдиного правила, яке б допомогло на 100% безпечно розрізняти їстівні гриби, немає. Надійний спосіб повністю убезпечити себе — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом.

Неправильне приготування та споживання їстівних грибів також може спричинити отруєння, в тому числі тяжке. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків, також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами. Це може підвищити ризик отруєння.

Важливо знати, що очищення чи приготування грибів не знешкоджує токсини.

Симптоми отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів. Серед таких симптомів: різкий біль у животі, блювота, діарея, порушення свідомості і зору, рясне слиновиділення та галюцинації, судоми.

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування або ж зволікання може коштувати вам життя.

 

Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні;

гриби, які ви не знаєте або ті, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі;

ніколи не збирайте і не вживайте в їжу перестиглі, червиві, ослизлі гриби;

гриби обов’язково піддавайте ретельній термічній обробці;

не вживайте гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях (вздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок, у промислових зонах тощо);

не пробуйте на смак будь-які сирі дикорослі гриби;

не варто купувати гриби поза дозволеними місцями торгівлі та у випадкових осіб.


Як діяти, якщо ви все ж отруїлися грибами? 

В такому випадку необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «Швидку медичну допомогу». Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4-5 стаканів кипяченої води, охолодженої до кімнатної температури або содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 стакан води) або ж слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого кольору).

Після цього викликати блювоту. Процедуру слід повторювати до тих пір, поки промивні води не стануть чистими. Після цього доцільно постраждалого напоїти прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком. Приймати будь-які ліки та їжу, а більш того алкогольні напої забороняється, так як це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

 

Дотримання правил збирання та приготування грибів – справа надзвичайно відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і призвести до летальних наслідків. Тому, шановні мешканці селищної ради, будьте пильними і пам’ятайте, без грибів можна прожити!!!

 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux